Coops Hållbarhetsdeklarationer utnämnd till Årets hållbarhetsprestation 2021

 NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv tilldelar Coops Hållbarhetsdeklarationer årets hållbarhetsprestation 2021. Årets hållbarhetsprestation delas ut för första gången och är ett specialpris som utses av NMC Nätverket för Hållbart Näringslivs styrelse för lyfta inspirerande och konkreta exempel på hållbar omställning inom näringslivet. Priset mottogs av Coops hållbarhetschef Mattis Bergquist.

”Tusen tack! Det är superkul att bli uppmärksammande för detta verktyg som hjälper konsumenterna att enklare välja mer hållbart! Detta har varit ett stort arbete för oss och priset Årets Hållbarhetsprestation är ett fint erkännande för vår ansträngning.” sa Mattis Bergquist när han tog emot priset under NMC:s Hållbarhetsdag den 13 oktober.

NMC har i över 20 år delat ut priset Hållbart Ledarskap till framgångsrika ledare. 2021 utökar vi vårt pris med ytterligare en kategori – Årets hållbarhetsprestation. Vi vet att ett framgångsrikt hållbarhetsarbete inte är en ”one man show” utan att det är många personer som ligger bakom. Vi vet också att det bubblar av spännande hållbarhetsinitiativ och projekt på många företag, bland annat kopplat till cirkulär ekonomi och klimatomställningen.

Coop har lagt ned ett gediget arbete med att utveckla och tillgängliggöra detta verktyg som erbjuder deras kunder, egna inköpare samt livsmedelsbranschen i stort att tydligare förstå matens påverkan utifrån flera hållbarhetsaspekter. Detta skapar möjligheter för konsumenten att ta informerade beslut kring den mat de köper och äter varje vecka och ger incitament för strategiska val för inköp och marknadsföring. NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv vill hylla denna typ av initiativ och är stolta att utse just Coop till vinnare av Årets hållbarhetsprestation 2021! säger Malin Möller, ordförande för NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv.”

Foto: Coop Sverige

Juryns motivering:

Genom att lansera hållbarhetsdeklarationer för livsmedel hjälper Coop sina kunder och sin interna organisation att göra medvetna val genom att öka kunskapen om hållbara livsmedel.

Coop har tagit sig an ett omfattande arbete då deklarationen visar på matvarornas samlade hållbarhetspåverkan och lyfter fram flera dimensioner till matens utmaningar. Att tillgängliggöra plattformen för deklarationerna för andra aktörer på marknaden är ett gott exempel på att ta ansvar och samverka vilket accelererar utvecklingen framåt.

Vinnare: Hållbarhetsdeklarationer, Coop

 

Prisutdelningen ägde rum den 13 oktober 2021 på NMC:s Hållbarhetsdag. Prisutdelare var NMC:s tf generalsekreterare Zara Berglund samt ordförande Malin Möller.

 

Kontakt NMC

Lisa Trevitt, Kommunikationsansvarig, NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv

070 526 15 97, lisa.trevitt@nmc.a.se

 

För intervjuer med vinnaren, kontakta:

Therese Knapp, Presskommunikatör, Coop Sverige AB

Coops pressjour, 010-743 13 13, therese.knapp@coop.se