Axfoods VD och koncernchef Klas Balkow, vinnare av priset Hållbart Ledarskap 2021

 NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv tilldelar Klas Balkow, VD och koncernchef på Axfood, priset Hållbart Ledarskap 2021. Han får priset för sitt ärliga och trovärdiga ledarskap och visar genom sin förståelse för hållbarhetsfrågorna mod och bidrar därmed starkt till företagets utveckling. Genom ett tydligt ställningstagande för hållbarhetsfrågorna och transparens kring centrala målkonflikter underlättar han för medarbetare runt om i organisationen att ta hållbarhetsarbetet vidare till nästa nivå.

”Stort tack! Detta är för min del en betydande utmärkelse då det sänder en stark signal till våra 16 000 medarbetare på Axfood att det arbete de gör varje dag uppmärksammas och erkänns”, sa Klas Balkow när han tog emot priset under NMC:s Hållbarhetsdag den 13 oktober.

Foto: Axfood

Klas Balkow var en av tre slutkandidater som alla visat på ett framåtsträvande ledarskap där hållbarhet och affären går hand i hand. Årets andra två slutkandidater var Niklas Flyborg, VD, Cybercom och Anna Ryott, Grundare Heart17, styrelseproffs och investerare.

På bilden från vänster: Zara Berglund, tf generalsekreterare NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv, Malin Möller, ordförande NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv, Mattis Bergquist, Hållbarhetschef Coop Sverige, vinnare av Årets Hållbarhetsprestation, Klas Balkow, Axfood, vinnare Hållbart Ledarskap, Niklas Flyborg, Cybercom, finalist, Anna Ryott, Heart17, finalist.

Priset Hållbart Ledarskap delas årligen ut av NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation och/eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Det är väldigt roligt att få vara med och utse vinnaren av Hållbart Ledarskap. Näringslivet är en viktigt aktör i den omställning vi måste göra så detta är en viktig utmärkelse och vinnaren visar stort engagemang och höga ambitioner inom hållbarhetsområdet. Klas är en ledare som utgår från ett hållbart ledarskap som bygger på ärlighet, trovärdighet och äkthet. Jag hoppas att utmärkelsen inspirerar Klas och andra att jobba vidare med hållbarhetsfrågorna. Vi i Nätverket för Hållbart Näringsliv är otroligt stolta över att utse Klas till vinnare av priset Hållbart Ledarskap 2021, säger Malin Möller, ordförande för NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv.”

 

Juryns motivering:

Årets vinnare har ett starkt engagemang för hållbarhetsfrågor och integrerar dessa i den dagliga verksamheten. Hen ser hållbarhet som en möjlighet och inte ett hinder och bidrar till att utveckla branschen i hållbar riktning. Hen räds inte för att ta ställning och att vara en positiv samhällskraft.

Vinnaren har ett trovärdigt och ärligt ledarskap och visar genom sin förståelse för hållbarhetsfrågorna mod och bidrar därmed starkt till företagets utveckling. Genom ett tydligt ställningstagande för hållbarhetsfrågorna och transparens kring centrala målkonflikter underlättar hen för medarbetare runt om i organisationen att ta hållbarhetsarbetet vidare till nästa nivå.

Vinnare: Klas Balkow, VD och koncernchef, Axfood

Prisutdelningen ägde rum den 13 oktober 2021 på NMC:s Hållbarhetsdag. Prisutdelare var NMC:s tf generalsekreterare Zara  samt förra årets vinnare Joakim Levin, VD Nudie Jeans AB.

 

Kontakt NMC

Lisa Trevitt, Kommunikationsansvarig, NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv

070 526 15 97, lisa.trevitt@nmc.a.se

 

För intervjuer med vinnaren, kontakta:

Magnus Törnblom, Presschef Axfood

070-266 27 12, magnus.tornblom@axfood.se