Pressmeddelande den 16 oktober 2018

NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv tilldelar Eva Karlsson, VD på Houdini Sportswear, priset Hållbart Ledarskap 2018. Hon får priset bland annat för sitt sätt att driva ett hållbarhetsarbete som ligger i den absoluta frontlinjen och där målsättningen är att verka inom de planetära gränserna. Hållbarhet är utgångspunkten i såväl affärsmodell som design och produktutveckling.

”Tusen tack! Vi är ett team som får det att hända och utöver det vi själva gör tillsammans med fantastiska samarbetspartners är det oerhört viktigt att ingjuta mod i politiker så att de sätter spelregler som gör att det lönar sig att göra rätt och kostar att tära på vår planet. Nu har vi energi att jobba lite till!” sa Eva Karlsson när hon tog emot priset under NMC:s medlemsgala i Stockholm.

Priset Hållbart Ledarskap delas årligen ut av NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation och/eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Eva Karlsson var en av tre slutkandidater som alla visat på ett tydligt och målinriktat ledarskap och där hållbarhet är en integrerad del av affären. Årets andra två slutkandidater var Azita Shariati, VD på Sodexo, och Lars Appelqvist, VD på Löfbergs.

”Det som gör att Eva Karlsson sticker ut är hennes fokus på att jobba inom de planetära gränserna utifrån ett forskningsbaserat perspektiv. Hållbarhet genomsyrar hela verksamheten ända ut i affärsmodellen på ett cirkulärt sätt”, säger Charlotta Szczepanowski, NMC:s ordförande och jurymedlem.

Juryns motivering:

”Årets vinnare av Hållbart Ledarskap driver ett hållbarhetsarbete som ligger i den absoluta frontlinjen och där målsättningen är att verka inom de planetära gränserna. För henne är det en självklarhet att hållbarhet ska vara utgångspunkten i såväl affärsmodell som design och produktutveckling. Hon visar också att även om en helhjärtad satsning på hållbarhet kan tära något på marginalerna så är det samtidigt själva myllan för verksamhetens tillväxt. Vinnaren av Hållbart Ledarskap 2018 är Houdini Sportswears VD Eva Karlsson!”

Prisutdelningen ägde rum den 15 oktober 2018 på NMC:s medlemsgala i Bryggarsalen i Stockholm. Prisutdelare var förra årets vinnare Christoffer Bergfors, sverigechef och vice VD på Max Burgers.

Presskontakt:

Lovisa Lönegren, kommunikationsansvarig, NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv
072-524 88 77, lovisa.lonegren@nmc.a.se

För intervjuer med vinnaren, kontakta:

Olle Keppel, Houdini Sportswear
076-040 77 67, olle.keppel@houdinisportswear.com

Om NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv

NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv är en ideell förening för företag och organisationer som vill utveckla sitt arbete inom hållbar affärsutveckling. Inom nätverket finns över 200 företag och organisationer inom olika branscher som tillsammans lyfter hållbarhetsfrågorna i näringslivet. Verksamheten består främst av frukostmöten, rundabordsmöten och paneldiskussioner om aktuella hållbarhetsfrågor för medlem­marna. Mötena hålls i Stockholm, Göteborg och Malmö varav flertalet av mötena sänds direkt via webben.

Om Hållbart Ledarskap

Priset Hållbart Ledarskap är avsett för personer, främst inom svenskt näringsliv, som inte har hållbarhetsfrågor som huvudsaklig sysselsättning, men som genom ett föredömligt ledarskap har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i sina organisationer eller i samhället. Pristagarens insatser skall präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet. Priset delas ut årligen och delades för första gången ut 1999. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma det arbete kring hållbar utveckling som bedrivs i det svenska samhället och öka intresset för ledarskap inom dessa områden. Vem som vinner utmärkelsen avgörs av en utsedd jury.

Läs mer om priset här