NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv tilldelar Fredrik Wirdenius, VD på Vasakronan, priset Hållbart Ledarskap 2019. Han får priset bland annat för sitt sätt att driva hållbarhetsarbetet som en integrerad del av verksamheten och för sitt mod att sätta ambitiösa hållbarhetsmål. Detta har gett ringar på vattnet internationellt genom att företaget har positionerat sig i toppskiktet på den globala branschrankningen.

”Tack! Det här måste vara ett av de finaste pris man kan få och jag känner mig oerhört stolt. Jag har haft förmånen att jobba på ett företag som legat i framkant gällande hållbarhet och det har varit lätt att vara VD för ett bolag som har hållbarhet i kulturen.” sa Fredrik Wirdenius när han tog emot priset under NMC:s gala i Stockholm.

Fredrik Wirdenius var en av tre slutkandidater som alla visat på ett tydligt och målinriktat ledarskap och där hållbarhet är en integrerad del av affären. Årets andra två slutkandidater var Petra Wadström, grundare och VD på Solvatten, samt Per Strömberg, Koncernchef/CEO på ICA Gruppen.

Priset Hållbart Ledarskap delas årligen ut av NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv för att belöna en person som genom kompetent ledarskap medverkat till ett framgångsrikt hållbarhetsarbete i sin organisation och/eller samhället i stort. Insatsen ska präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet.

Det som gör att Fredrik Wirdenius får priset i år är hans mod att integrera hållbarhet i den dagliga verksamheten och förmåga att sätta tuffa mål. Han nyttjar sin roll som företagsledare väl för att påverka och inspirera andra både i Sverige men också internationellt”, säger Charlotta Szczepanowski, NMC:s ordförande och tillika jurymedlem.

 

Juryns motivering:

”Årets vinnare av Hållbart Ledarskap har lagt stor vikt vid att se till att hållbarhet utgör en integrerad del av verksamheten och att det berör alla. För honom är det självklart att hållbarhet och lönsamhet går hand i hand och han har inte duckat för att sätta ambitiösa hållbarhetsmål som många – både inom och utom organisationen – tyckt är näst intill orealistiska. Han ser sin betydelse som aktör inom fastighetsbranschen för att kunna påverka och inspirera andra – både kunder, konkurrenter och investerare med flera. Detta sammantaget har gett ringar på vattnet internationellt genom att företaget har positionerat sig i toppskiktet på den globala branschrankningen.”

 

Prisutdelningen ägde rum den 9 oktober 2019 på NMC:s medlemsgala i Bryggarsalen i Stockholm. Prisutdelare var NMC:s ordförande, Charlotta Szczepanowski.

 

Kontakt NMC:

Lisa Trevitt, kommunikationsansvarig, NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv

070 526 15 97, lisa.trevitt@afconsult.com

 

För intervjuer med vinnaren, kontakta:

Rebecca Liljeblad Thorell, pressansvarig, Vasakronan

08-566 20 509, Rebecca.Liljebladh-Thorell@vasakronan.se

 

Om NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv

NMC Nätverket för Hållbart Näringsliv är en ideell förening för företag och organisationer som vill utveckla sitt arbete inom hållbar affärsutveckling. Inom nätverket finns över 200 företag och organisationer inom olika branscher som tillsammans lyfter hållbarhetsfrågorna i näringslivet. Verksamheten består främst av frukostmöten, rundabordsmöten och paneldiskussioner om aktuella hållbarhetsfrågor för medlemmarna. Mötena hålls i Stockholm, Göteborg och Malmö varav flertalet av mötena sänds direkt via webben.

 

Om Hållbart Ledarskap

Priset Hållbart Ledarskap är avsett för personer, främst inom svenskt näringsliv, som inte har hållbarhetsfrågor som huvudsaklig sysselsättning, men som genom ett föredömligt ledarskap har bidragit till att betydande steg tagits mot social, ekonomisk och/eller ekologisk hållbarhet i sina organisationer eller i samhället. Pristagarens insatser skall präglas av framåtanda, nytänkande och affärsmässighet. Priset delas ut årligen och delades för första gången ut 1999. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma det arbete kring hållbar utveckling som bedrivs i det svenska samhället och öka intresset för ledarskap inom dessa områden. Vem som vinner utmärkelsen avgörs av en utsedd jury.

Fotograf: Pax Engström